“Maailma viljad I – IV” 3 raamatut
I. Raamat “Maailma viljad I” Mitmeköitelisena kavandatud “Maailma viljade” esimeses köites vaadeldakse mõnesid tähtsamaid teravilju, valgu-, tärklise- ja õlikultuure ning pähklipuid. Raamat täidab senist tühimikku botaanika- ja aiandusalases populaarteaduslikus kirjanduses, on kirja pandud H. Kiigele omases taimetarga laadis ja illustreeritud E. Valteri poolt. “Maailma viljad” on mõeldud väga laialdasele lugejaskonnale, kõigile looduse- ja leivahuvilistele. Valgus, […]
“Maaköök”
Kas mäletad veel lapsepõlveaegseid õhtusööke maal: värskelt suitsutatud kala, kodus küpsetatud saia, omatehtud moose-küpsiseid-kooke ja seda, kuidas kogu pere köögilaua taga kokku sai? Just sellise pildi manab silme ette Jocasta Innesi klassikaks kujunenud raamat. Kuidas valmistada kodus juustu ja võid, vorsti ja aedviljahoidiseid; kuidas meisterdada plekist küpsisekarbist suitsutuskarp ja kohe liha või kala suitsutada; kuidas […]
“Maalehe herne- ja oaraamat”
Koduaia peenralt võetud värsked herned ja keedetud aedoakaunad võiga on väga hõrgud. Ingrid Bender tutvustab herne- ja oaliike ja nende teisendeid, sordirühmi ja sorte. Ta õpetab, kuidas kõiki neid maitsvaid ja kasulikke taimi kasvatada ja kuidas saada hakkama levinumate haiguste ja kahjuritega. Proovige kindlasti Eestis aretatud hernesorte: külvates nii varaseid, keskvalmivaid kui hiliseid herneid, kestab […]
“Maalehe kirsiraamat. Ahvatlevad kirsid koduaias”
Kirsid on ühed armastatumad puuviljad, milleta ei kujutata koduaeda ettegi. Ikka kasvab kusagil aianurgas mõni hapu kirsipuu. Nüüd on veel nõutavamaks kujunenud magus kirsipuu – küllap seetõttu, et Eesti Maaülikooli põllumajandus- ja keskkonnainstituudi Polli aiandusuuringute sordiaretajad on suutnud luua üpris aukartusäratava hulga ilusaid ja heamaitselisi sorte. Kes ei tahaks oma aeda Arthur ja Eevi Jaama […]
“Maalehe lauguraamat”
Laugud on kõige suurem ja mitmekesisem sibultaimede perekond: maailmas on kokku umbes 880 lauguliiki ning lisaks sellele kasvatatakse kultuuris arvukalt sorte ja -vorme. Üsna suurt hulka sellest küllusest saaks kasvatada meilgi. Paljud laugud – näiteks harilik sibul, küüslauk ja porrulauk – ongi meile toidutaimedena vanad tuttavad. Kuid seda, kuidas lõhnavad ja maitsevad roogades näiteks viinamäelauk […]
“Maalehe väike kevadseeneraamat”
Paljud seenesõbrad ei teagi, et seenehooaeg kestab peaaegu terve aasta, eeskätt lumeta sooja talve puhul. Nii ei tunne paljud seenehuvilised veel kuigi palju kevadseeni, ehkki nende hulgas on tegelikult mitmeid väga häid söögiseeni. Kevadseened on igati põnev ja eriline lisa Eestimaa varakevadisele toiduainevalikule. Et aga seeni toiduks tarvitada, peab neid eksimatult tundma. „Maalehe väike kevadseeneraamat” […]
“Maarahva tähtraamat”
Selle raamatukese aluseks on 1988. aastal “Maalehes” ilmunud sari “Rahvakalender”.
“Maaspordi poolsajand”
Lugejani jõuab tagasivaade spordiorganisatsiooni “Jõud” loomisele, tegevusele ja saavutustele ning inimestele, kes erinevail aegadel maal sporti teinud, seda juhtinud või toetanud. Tehtule ei saa anda ühest hinnangut, sest nii nagu on muutunud Eesti küla, nii olid paratamatud muutused ka spordis. “Jõu” loomise ajal vapustasid elujõulist maaelu märtsiküüditamine, sundkollektiviseerimine, sellele järgnenud viletsusaastad. Sellest kõigest leidub jälgi […]
“Maavärin – laastavaim loodusnähtus maailmas”
Sageli jõuavad meieni uudised kaugeis paigus toimunud maavärinatest. Teatud mõttes on maavärinad meile kõigile tuttavad. Kas me aga teame, mida maavärinad tegelikult tähendavad? Avalikkusele lahti seletamiseks on seismoloogia tihtipeale tänamatu teema, sest lihtsustamine võib kergesti eksiteele viia. Selle väljakutse on vastu võtnud kogenud briti seismoloog Roger Musson oma raamatus “Maavärin – laastavaim loodusnähtus maailmas”. Musson […]
“Mäesuusatamise põhialused”
201 fakti, millest peaks olema teadlik iga suusataja “Mäesuusatamise põhialused” on asendamatu entsüklopeedia, mis sisaldab tarvilikku informatsiooni kõigest, mida peate suusaspordist teadma. Kuskilt mujalt ei leia te nii laiaulatuslikku käsitlust, mis hõlmaks suusavarustust, tehnikat ning nupukaid viise mäel liikumiseks. See üle 300 illustratsiooniga põhjalik käsiraamat sisaldab iga taseme suusatajale mõeldud nõuandeid – olenemata sellest, kas […]
“Magusahimust vabaks”
Uued teadmised suhkrutest ja magustajatest Vabane suhkrulõksust – ela tervema ja saledamana! Magusaisust võib vabaneda kergemini, kui enamasti arvatakse. Kõigist lemmikhõrgutistest pole vaja loobuda, et enesetunne paraneks ja ka kehakaal vähenema hakkaks. See praktiline raamat seletab lahti magusaisu põhjused ja juhendab täpselt, kuidas sellest kõigest mõne nädalaga vabaneda. Raamat Magusahimust vabaks sisaldab värsket teaduslikku informatsiooni […]
“Mahlad. Värskendavad, puhastavad ja tervendavad”
Väsinud ja tuhm nahk? Uneprobleemid? Stress? Peatu. Puhastu. Ja taaskäivita oma organism! Raamatus on 50 retsepti, mille järgi valmistatud maitsvad ja toitvad mahlad mõjuvad kehale ja vaimule kosutavalt. Toitumiseksperdid jagavad ka kasulikku informatsiooni tervenemise ja mahlade kohta nii neile, kes plaanivad järgida ranget puhastumisprogrammi, kui ka neile, kes tahavad puu- ja köögiviljade tarbimist suurendada.
“Maismaakilpkonnad”
Kilpkonnad, aegade hämarusest pärit loomad köidavad loodusesõprade tähelepanu ikka ja alati. See raamat räägib sellest, mida saab kilpkonnahuviline teha, et oma väikesele sõbrale kõige looduslähedasemat elukeskkonda luua. Autor annab põhjaliku ülevaate kui maismaakilpkonnaliikidest, erinevustest ühe või teise liigi pidamisel, ja pakub asjalikku nõu igaks võimalikuks puhuks. Autor doktor Reiner Praschag on arhitekt, kes on spetsialiseerunud […]
“Maitseleksikon”
Vali toidu kõrvale sobiv jook! Mida pakkuda joogiks, kui serveerite kapsast? Või ahvenat? Või hoopis šokolaadimagustoitu? Maitseleksikon juhatab, kuidas erinevad road ja joogid ühendada õnnestunud maitsetervikuks. Joogisoovitused ligi 600le erinevale roale. Toidu ja joogi sobitamise põhireeglid, info olulisemate veini- ja õlleliikide kohta. Indeks, millest leiate üle 500 erineva veini, õlle ja kange alkoholi. Kõikidele hea […]
“Maitseraamat”
See õhuke raamat, mida te käes hoiate, avardab meie teadmisi maitsetest. Igal aistingul on füsioloogiline põhjus. Kui teame, kuidas maitseb mõru ja magus, naudime mõru ja magusat natuke uutmoodi kui enne. See teadmine meid maitsete kogemisel eriti ei sega. Pigem vastupidi, meil tekib võimalus sõpradega maitsekogemuse üle arutleda. Maitse laiemas tähenduses nii ilmselt kujunebki. Jah, […]
“Maitsetaimed terviseks ja aednikule rõõmuks”
Aive Luigela uues raamatus räägitakse maitsetaimede olemusest ja ajaloost, nende rollist inimese elus ja mõjust meie tervisele. Autor on raamatusse kogunud oma soovitused ja kogemused sellest, kuidas meie kliimas maitsetaimlat rajada, kus neid taimi veel võib kasvatada, mismoodi hooldada ja kasutada. Lisaks on veel mitmesuguseid äraproovitud retsepte, et suunata ja julgustada erinevaid maitsetaimi oma igapäevases […]
“Maitsetaimed. Maitseained”
Raamatus antakse lühiülevaade maitsetaimedest ja -ainetest. Esitatakse maitsetaimede liigitus, kirjeldatakse nende omadusi ning antakse näpunäiteid ja retsepte maitseainete kasutamiseks. Raamat maitsetaimede kasvatajaile ja kasutajaile.