“Vinum et panis. Veini ja leiva motiiv 16.-20. sajandi kunstis”
Toit on loodusliku keskkonna (korilusest põllunduse ja aianduseni), majandusliku seisukorra (kehvast aganaleivast eksootilise luksusroogadeni), ühiskondliku mobiilsuse (sotsiaalsest allakäigust tõusiklikkuseni), religioossete tõekspidamiste (paastust lõikuspühani) ning füüsilise ja vaimse tervise (karskusest joomarluseni) näitaja, mille kaudu väljendatakse oma kohta maailmas. Söögi-joogi kaudu ei looda mitte ainult leibkondi, vaid ka ühendust külalisega, keda kostitades omaks võetakse. Toidukultuur on ühtaegu […]
“XV-XVI sajandi Saksa puulõikeid”
XV-XVI sajandi Saksa puulõikeid Tartu Riikliku Ülikooli teaduslikust raamatukogust. Käesolevas albumis on esitatud valik kolmeköitelisest kogumikust “Holzschnitte alter deutscher Meister in den Originalplatten” (Ghotha, 1808-1816), mis sisaldab ligi 350 tõmmist kunstikollektsionäär H. A. von Derschaule kuulunud 15.-16. sajandi pildiklotsidelt. Kogumik on väärtuslikus allikaks saksa minevikukunsti tundmaõppimisel, sest saksa vanu puulõikeid on suhteliselt vähe säilinud.