“Lauakatmised ja peod”
Ideid lauakatmiseks ja eriteemaliste pidude korraldamiseks. Peo korraldamiseks leiab alati põhjuse. Vahel on tore näha erilist hoolt ja vaeva meeldejääva peo korraldamiseks. Käesolevas raamatus on kirjeldatud kuut erineval teemal kaetud õhtusöögilauda: idamaist, aasiapärast, mereteemalist jt. Kuid raamatust leiab lisaks inspiratsioonile veel muudki. Erinevate lauakatmiste juures on kirjeldatud tervet rida detaile: muuhulgas näiteks lillekompositsioone, salvrätte ja […]
“Leib terast toiduni”
Eesti vanasõna ütleb: “Töö kardab leiba söönud mehi!” Rukkileib on olnud kogu eelmise aastatuhande osa meie kultuurist ja identiteedist ning pikka aega ka peamine toiduaine. Tänapäevalgi peetakse liha ikka leivakõrvaseks, mitte vastupidi. Leivaga tasub tutvuda põhjalikult ja päris algusest, viljaterast alates. Lisaks muule huvitavale leiab sellest raamatust lihtsa selgituse väitele, miks leivasöömine ei tee paksuks, […]
“Leivatoidud”
Kas oled leiba kasutanud vaid võileibade tegemiseks? Kuivanud või seisma jäänud leiva ära visanud? Siit raamatust leiad 30 ideed leiva kasutamiseks maitsvate ja põnevate roogade valmistamiseks. Suupisted, salatid, võileivatordid, isegi pitsa ja pikkpoisi saab leivast ja leivaga valmistada. Samahästi sobib leib magusatesse roogadesse – kookidesse ja magustoitudesse. Nii saavad vanad head ja tuntud maiused leivaga […]
“Limonaadid, suvejoogid & sorbetid”
Raamatust leiate: ideid puuviljaste ja värskete limonaadide, boolide, sorbettide ja granitade valmistamiseks; retsepte alates klassikalisest sidrunilimonaadist ja maasika-granitast kuni granaatõunasorbeti ning matcha-kurgiboolini; õpetusi, mis muudavad jookide ja sorbettide valmistamise lihtsaks.
“Linda Petti köök. Lihatoidud”
Linda Petti (1918-2000) rõhutas sageli, et ta sündis ja kasvas armastatud Eesti Vabariigiga ühel ajal. Tema lapsepõlv möödus Põltsamaa lähistel Nurga külas kolmelapselises perekonnas. Tööd alustas ta Suure-Jaani puhvetis ettekandjana, seejärel töötas Ristil teemaja ning Haapsalus kohvik-restorani juhatajana. Sealt siirdus ta Keila söökla kalkulaatoriks ja edasi pealinna restorani Kaukaasia direktoriks. 1971. aastal lõpetas ta Tallinna […]
“Maaköök”
Kas mäletad veel lapsepõlveaegseid õhtusööke maal: värskelt suitsutatud kala, kodus küpsetatud saia, omatehtud moose-küpsiseid-kooke ja seda, kuidas kogu pere köögilaua taga kokku sai? Just sellise pildi manab silme ette Jocasta Innesi klassikaks kujunenud raamat. Kuidas valmistada kodus juustu ja võid, vorsti ja aedviljahoidiseid; kuidas meisterdada plekist küpsisekarbist suitsutuskarp ja kohe liha või kala suitsutada; kuidas […]
“Mahlad. Värskendavad, puhastavad ja tervendavad”
Väsinud ja tuhm nahk? Uneprobleemid? Stress? Peatu. Puhastu. Ja taaskäivita oma organism! Raamatus on 50 retsepti, mille järgi valmistatud maitsvad ja toitvad mahlad mõjuvad kehale ja vaimule kosutavalt. Toitumiseksperdid jagavad ka kasulikku informatsiooni tervenemise ja mahlade kohta nii neile, kes plaanivad järgida ranget puhastumisprogrammi, kui ka neile, kes tahavad puu- ja köögiviljade tarbimist suurendada.
“Maitseleksikon”
Vali toidu kõrvale sobiv jook! Mida pakkuda joogiks, kui serveerite kapsast? Või ahvenat? Või hoopis šokolaadimagustoitu? Maitseleksikon juhatab, kuidas erinevad road ja joogid ühendada õnnestunud maitsetervikuks. Joogisoovitused ligi 600le erinevale roale. Toidu ja joogi sobitamise põhireeglid, info olulisemate veini- ja õlleliikide kohta. Indeks, millest leiate üle 500 erineva veini, õlle ja kange alkoholi. Kõikidele hea […]
“Maitseraamat”
See õhuke raamat, mida te käes hoiate, avardab meie teadmisi maitsetest. Igal aistingul on füsioloogiline põhjus. Kui teame, kuidas maitseb mõru ja magus, naudime mõru ja magusat natuke uutmoodi kui enne. See teadmine meid maitsete kogemisel eriti ei sega. Pigem vastupidi, meil tekib võimalus sõpradega maitsekogemuse üle arutleda. Maitse laiemas tähenduses nii ilmselt kujunebki. Jah, […]
“Maitsetaimed terviseks ja aednikule rõõmuks”
Aive Luigela uues raamatus räägitakse maitsetaimede olemusest ja ajaloost, nende rollist inimese elus ja mõjust meie tervisele. Autor on raamatusse kogunud oma soovitused ja kogemused sellest, kuidas meie kliimas maitsetaimlat rajada, kus neid taimi veel võib kasvatada, mismoodi hooldada ja kasutada. Lisaks on veel mitmesuguseid äraproovitud retsepte, et suunata ja julgustada erinevaid maitsetaimi oma igapäevases […]
“Maiuspalu lordide laualt. Inglismaa. Šotimaa. Iirimaa”
Te hoiate käes kokaraamatut, mis sisaldab Inglise, Šoti ja Iiri retsepte. Kahtlemata moodustavad rahvusroad ühe osa rahvuslikust omapärast – meie ettekujutus inglastest, šotlastest ja iirlastest poleks kaugeltki täielik, kui me ei teaks, mida nad söövad ja kuidas. Aga enne pidulauda istumist meenutaksime ehk veel kord, mille poolest Briti saared on tuntuks saanud. Kindlasti on igaühel […]
“Marineerimine. Hapendamine. Soolamine”
Maitsvate hoidiste retseptid pärinevad meie ja lõunanaabrite põlvest põlve pärandatud retseptivaramust, on heas kooskõlas meie traditsioonidega ja pakuvad toredat lisa igaühe parimatele perekonnaretseptidele: kurkide marineerimine, hapendamine, soolamine, küüslaugu ja porrusibula marineerimine, hapuoblika ja maitserohelise soolamine, tomatite, seente, kabatšokkide, kõrvitsate sissetegemine, kapsa hapendamine ja marineerimine ning teiste puhtast loodusest saadud viljade hoidistamine. Ise tehtud, hästi tehtud!
“Minu India köök. Traditsioonid uudses võtmes”
Maagilised vürtsipulbrid, särtsakad ja naljaka kujuga kuivatatud vürtsid, häälekalt plumpsuvad kastrulid, aromaatsed lõhnad, värvikad toidud … see on see, mis iseloomustab võrratut kodus valmistatud India toitu. Selles raamatus juhib Nitisha Patel lugeja läbi lõputu vürtside maailma, et mõista, kuidas igaüks neist toidu maitset mõjutab ja kuidas need eri roogades üksteist täiendavad. See lollikindlate India retseptide […]
“Mitte ainult hummusest. Taimetoite araabia maadest”
Järjest rohkem on poeriiulitel toidu- ja maitseaineid, mis lausa kutsuvad köögirännakutele. Araabia toite tutvustavaid algupäraseid kokaraamatuid eesti keeles peaaegu ei ole. Liis Sillaste-Toots ja Anniina Ljokkoi kokaraamatus, mis on pühendatud araabia maade taimetoitudele, kajastuvad Liisi kogemused araabia sõpradega koos kokkamisest ning Anniina teadmised täisväärtuslikust taimsest toitumisest. Lisaks on Liisilt täiendavat teavet araabia toidukultuuri ajaloost ja […]
“Nii meil jõulud tuppa toodi”
Kas teadsite, kus ja millal kuulutati jõulud esimest korda ametlikult pühaks? Kuidas tähistasid jõule vanade eestlased? Millal joonistati esimene jõulukaart ja toodi tuppa esimene jõulupuu? Mida sobib panna jõululauale? – neile ja paljudele teistele jõuludega seonduvatele küsimustele leiate vastuse sellest raamatust. Autor juhib lugeja haaravalt läbi jõulude ajaloo, lükkides jutustusse omaenda jõulumälestusi ja – elamusi. […]
“Õie- ja ürdiliköörid”
Keemiku haridusega kogenud viinameister Rita Vitt teeb oma Saksamaal Schwarzwaldis asuvas Brunnenhofi mahetalus juba üle 20 aasta likööre, mille retseptides ta sobitab kokku nii õite kui ürtide lõhna- ja maitsenüansse. Hõrgud, osalt ka eriskummalised kombinatsioonid pakuvad igale liköörinautijale uusi maitseelamusi, kehutades huvilist argiste loodusandidega loominguliselt ümber käima. Retseptides on lähteained antud 1 ja 5 liitri […]
“Õllesuupisted. Mehise maitse kokaraamat”
Raamatu on koostanud head sõbrad ja kauaaegsed koolikaaslasead Kuressaare ametikoolist Henri Kuusk ja Risto Laanet. Koos on nad teinud erinevaid vastuvõtte, pidusid, erilisi õhtusööke ja muudki. Henri on töötanud peakokana Pädaste mõisas, personaalkokana Rootsi Suursaatkonnas ning Schlössle Hotels Grupi restoranides. Erialaseid oskusi on ta täiendanud Inglismaal ja Hispaanias. Risto on kokaametit pidanud reisilaeval «Victoria I», […]
“Õunaraamat. Soolane. Magus. Hoidised. Joogid”
Meile nii hästi tuttav õun on väärtuslik, toitainetest ja vitamiinidest pungil vili, millel on ka kulinaarselt lugematul hulgal võimalusi erinevates toitudes kasutamiseks. Siinkohal ei pea ma silmas pelgalt kaneelist õunakooki, vaid tegelikult leiab õunale palju põnevaid kasutusvõimalusi lisaks kookidele erinevates soolastes toitudes alates salatitest kuni jõulupraadideni välja. Õun aitab magushapu maitsega mitmeid roogi ilmestada ja […]
“Pähkliraamat”
Sellesse nostalgiahõngulisse retseptiraamatusse kogutud 60 retsepti on pärit vanadest naisteajakirjadest. Igas retseptis on kasutatud mingit pähklisorti. Omaaegsed retseptid ja soovitused on läbiproovimise käigus kohati päris tublisti kaasaajastatud. Kuna kalori- ja süsivesikute rohke pähkel on see, mida täna me ehk pisut ettevaatlikumalt pruugime, siis lisaks pähklihõrgutistele leiab siit ka kasutatud pähklisortide tutvustuse ja koostised. Need lõhnad, […]