Maitsvat ja tervislikku teie söögilauale
Isetehtud õunamoos on parim, teist sellist mujalt ei leia. Talve ilma vanaema marineeritud kabatšokkideta ei kujuta ettegi. Ja kalad tarretises, mille naabrinaine igal pidupäeval lauale võlub, viivad keele alla.
Kostustes hoidistes on tunda südamesoojust. Kodus valmistatud roal on oma hõng. Oma aiast korjatud saagil on kõige parem maitse. Me ei raiska toitu. Tomatid tahavad külmkapis pehmeks minna? Me teeme neist ketšupi. Heeringalõigud ei seisa homseni? Me teeme neile marinaadi. Till ähvardab koltuda ja närtsida? Meie ähvardame teda noa ja soolaga ning paneme purki.
Armas perenaine (või peremees!), kes Sa selle kirjatüki oled kätte võtnud. Plaanisime alustuseks küll välja anda kokkuvõtliku kirjutise, et meelde tuletada paremaid ja praktilisemaid vanavanaemade ja vanaemade aegseid sissetegemise ja muid söögivalmistamise nippe, aga – nagu näha – raamat tuli parajalt paks ja kurbusega tuleb tõdeda, et pooltki ei mahtunud sisse.
Iseenesest võiks koostada eraldi raamatu maa- ja linnainimeste tarvis, sest eks linnainimene ole veidi diskrimineeritud – enamasti pole sahvritki, keldrist rääkimata, või maitsetaimepeenart, aia- ega põllumaad. Seda arvestades olemegi raamatus rõhku pannud lisaks hoidistamisele ka sügavkülmutamisele ja lisanud nii klassikaliste kui ka põnevamate toitude retsepte, sest tihti võib ju ette tulla, et keldris-sügavkülmas on üht-teist varuks, kuid valmistada tahaks sellest midagi erilist.
…
Ülevaated
Pole ühtegi ülevaadet.