Back Cover

“Konstantin Päts”

15.00

1 laos

Seisukord: kasutatud ? Kategooriad: , Silt:

Konstantin Pätsi mälestuseks

Võib-olla jäänuks käesolev lühike ülevaade Eesti Vabariigi presidendist Konstantin Pätsist praegusel kujul kirjutamata, kui Eesti riiklik iseseisvus poleks -. 1940 vägivaldse riigipöördega hävitatud ja kui sellele hiljem poleks järgnenud kõik see, mida Teine maailmasõda eesti rahva saatuskarikasse kallas.
… ja võib-olla jäänuks koguni käesolev mälestusraamatki meie viimasest riigijuhist praegusel kujul võõrsil ilmumata siis, kui sellesama aasta 31. juuli õhtueelseil tundidel poleks Konstantin Pätsi elus alanud kõige raskem aeg – vahistatuna ja küüditatuna kommunistide poolt.
Et Konstantin Päts püsib praegugi, kakskümmend ja neli aastat pärast vahistamist, ikka veel elavana – kuigi tõeliselt ainult mälestustes – meie läheduses ja meie silme ees, püüab käesolev ülevaade koos järgnevate pildilehekülgedega kirjasõnas elustada K. Pätsi ja ta tegevust ning tööd sellisena, nagu see on piiritletud ta kuuekümne ja kuue aasta elupäevadega Eestis ja ka võõrsil, kus ta mitmel korral viibis pagulasena ja vangistatuna. Nimetatud kuuestkümnest ja kuuest aastast möödus meie viimasel riigijuhil enam kui nelikümmend aastat otseses töös ja võitluses oma maa ja rahva heaks, mida püüamegi praegustele põgenikele vabas maailmas kokkuvõtlikult taastada. Seejuures on aga paratamatult tarvilik peatuda ka mõningate ajasündmuste vaatlusel. Endastmõistetavalt lisandub sellele K. Pätsi isiku vaatlemine. Neisse kannatusaastaisse, mis K. Päts pidi veetma vangistatuna ja küüditatuna Venemaal, ei ulatu aga meie pilk, sest kõik see, mis toimus meie viimase riigijuhiga pärast tema vahistamist a. 1940, on üldiselt teadmata, välja arvatud mõned vähe- või paljuütlevad kurvad tõsiasjad kuni aastani 1942, misjärel needki teatekillukesed kaovad.
Kahjuks ei saa järgnev K. Pätsi elu ja tegevuse käsitlus lehekülgede piiratuse tõttu anda üksikasjalikumat ülevaadet. Selles tuleb tahestahtmata piirduda vaid olulisemate tõsiasjade ja sündmuste märkimisega. K. Pätsi isiku ja tegevuse vaatlus varajasemal ajastul – enne iseseisvust ja ka iseseisvuse saamisel ja algul – leiab siiski pisut lähemat käsitlust kui hilisema; seevastu K. Pätsi elu ja tegevuse esitamine iseseisvuse ajastu teisel kümnendil piirdub üldjoonelisema märkimisega kui lähem ajajärk, millese ei tahaks tõmmata veel värsketena püsivaid erinevaid sisepoliitilisi seisukohti.

Käesolev raamat on nummerdatud eksemplar (871)

Tootja

.

Seisukord

kasutatud


Raamat on heas korras

Kaal

755

Kirjastus

Kultuur

Ilmumisaasta

1965

Lehekülgi

94

Mõõdud

Tavaformaadist suurem

Kaaned

Kõvakaaneline

Ülevaated

Pole ühtegi ülevaadet.

Ole esimene, et hinnata ““Konstantin Päts””

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga